Beavatkozással járó kezelés
Injekciós kezelés (szkleroterápia)
A legtöbb visszeres beteg már nagyon sok konzervatív visszér kezelésen átesik, mire rá szánja magát beavatkozással járó megoldásokra. Ezek közül is az első az ún. injekciós kezelés (szkleroterápia) szokott lenni. Előnye, hogy ambulánsan végezhető, minimális kellemetlenséggel jár. Általában hegek nélkül gyógyul. A kezelés a betegeknek nem szokott panaszt okozni. Az eljárás lényege, hogy kémiai szert juttatva a visszérbe, mesterségesen gyulladásba hozza az eret, ill. annak környezetét. Ez a gyulladás összetapasztja az érfelszíneket, így a vér nem tud belejutni, nem fogja azt feszíteni, nem fog látszani. Másodlagos hatásként a környezetben létrehozott gyulladás is egy erősebb hüvelyt képez az ér körül, ezzel is meggátolva annak kitágulási lehetőségét.
Klasszikus visszér műtét
A visszeresség megoldásának egyik leggyakoribb módja. A beavatkozás általában néhány napos kórházi bennfekvés mellett történik. Gerincérzéstelenítés vagy altatás alkalmazásával, a bokánál és lágyékhajlatban ejtett metszésen keresztül eltávolításra kerül a fő felületes visszér törzs. A többi eret pedig kisebb-nagyobb vágás mellett távolítják el. Nem túl elterjedt módszerként a főtörzsi vénát fagyasztani is lehet. (kryo technika) A klasszikus visszérműtét hátránya a gyakran nem kielégítő esztétikai gyógyulás, hegek visszamaradása, bőrsebek érzékenysége, a bőrön kialakult átmeneti vagy tartós érzészavar, bőr elszíneződése. Sokan idegenkednek a kórháztól, a több napos otthontól való távolmaradástól, varratszedésre való visszameneteltől.
A mélyvénák sebészete ritka és speciális műtétet igényel, mely súlyos érbetegségek, krónikus vénás elégtelenség, lábszárfekély esetében jön szóba. Ilyenkor a tönkrement mélyvéna billentyű helyreállítása, képzése történik. Eredményességének mértéke és szövődményei miatt mind a mai napig csak ritkán alkalmazzák.

Ambuláns visszér eltávolítás kis metszésekkel
Az utóbbi idők sebészeti trendjét követő visszér eltávolítások esetében fontos szemponttá vált, hogy csak minimális terhet jelentsen a beteg számára, kozmetikailag is elfogadható legyen az eredmény, ill. jóval célzottabban csak a beteg erek kerüljenek kivételre. A beavatkozások általában helyi érzéstelenítésben történnek, így a beteg rövid várakozás után otthonába távozhat. A műtét másnapjától könnyed életvitel folytatni is tud.  A beavatkozás további előnye a kedvezőbb esztétikai eredmény. A beavatkozás hátránya, hogy sűrű visszeresség, szakadékony erek, rossz gyógy hajlam mellett a kis metszések is zavaróak lehetnek.  Ennek kiküszöbölésére a módszer továbbfejlesztett változata a tűszúrásnyi lyukakon történő visszér eltávolítás. Szakmai korlátja a módszernek, hogy  a combi fő felületes törzsi visszerességet nem mindig lehet ilyen módon megoldani.

Az injekciós kezelésnek újabb változata az ún. habosított injekciós kezelés. Előnye ennek a változatnak, hogy erősebb hatású, ultrahanggal  az érben való haladása kontrollálható.
Az  injekciós eljárásoknak vannak kellemetlenségei is. Gyakran kell kezelésre járni, fáslit vagy harisnyát kell hordani. A begyulladt erek kellemetlenné válhatnak, Ilyenkor gyakran kis vágások mellett a véralvadékot ki kell nyomni. Barnás elszíneződés maradhat átmenetileg vagy tartósan az erek mentén. Rosszul beadott injekciónál sebesedés alakulhat ki a bőrön. Nagyobb átmérőjű ereknél az effektusa csökken, rövidebb hosszabb idő elteltével ugyanaz az ér ismét megjelenhet. Nem kellően tapasztalt kézben, ritkán veszélyessé válhat.  
Összességében elmondható, hogy az injekciós kezelés mind a mai napig hatékony és kedvelt  visszér kezelési eljárás, főleg a kisebb átmérőjű visszerek kezelésére,

Egyéb  műtéti eljárások
Endoszkópos visszér sebészet  (SEPS) főleg a perforáns erek, krónikus vénás elégtelenség, lábszárfekély ellátásánál jön szóba. A másik endoszkópos módszer a felületes vénás főtörzs sérülés mentes eltávolítását illetve az abból kilépő erek lezárását teszi lehetővé. Főleg a szívsebészetben használják ezt az eljárást,  de a fent említett esetekben is szóba jön. Lényegük. hogy általában folyadékkal, esetleg gázzal ( CO2) felfújják az ér környezetét, mikró manipulátorok segítségével videó monitoron keresztül ellenőrizve távolítják el, látják el az ereket.
Megemlíthető még az un. Trivex  módszer, mely a bőrön átvilágítva, a visszereket látva távolítja el az ereket. Ez a módszer is főleg a szövődményes visszeresség esetén, bizonyos visszér típusoknál, lábszárfekélyeknél lehet hasznos.

Tovább