Lézereses eljárás sematikus ábrázolása

A lézeres kezelés a lábszáron és combon

Lézeres visszérkezelés

Napjainkban a lézeres visszérműtétnek köszönhetően az összes visszér típus 90%-ban ambulánsan megoldható, nem igényel kórházi bent fekvést.

A lézeres visszérkezelés nem csodaszer, bizonyos visszér típusoknál nem is lehet, ill. nem is érdemes használni.

A  lézeres visszérkezelés lényege, hogy a visszérbe vezetett  lézerszálon (üvegszálon) keresztül leadott célzott hő energiával lezárjuk a visszeret. Tehát sohasem távolítjuk el, nem visszéreltávolítás. Alapvetően a fő felületes vénás törzs, és perforáns vénák ellátására lett kifejlesztve.  A bőr alatti oldalág visszerek kezelésére is bizonyos esetekben alkalmas lehet. Előnyösen alkalmazható lábszárfekély környéki visszerek és perforáns erek ellátására is, amikor a bőr és az az alatti szövetek keményedése miatt a visszéreltávolítás már nem kivitelezhető. Főtörzsi visszeresség ellátásakor vagy vastag tűvel kell a bőrön átjutni vagy minimálisan legalább néhány milliméteres vágást kell ejteni. Nem ritkán kombinálni kell lágyékhajlati metszéssel. A lézeres kezelés ambulánsan könnyen kivitelezhető néha önállóan is, de egyéb ambuláns  visszéreltávolító technikával kiegészítve teljes értékű módszer a visszerek megszüntetésére.  

A lézeres kezeléshez hasonló bár kevésbé elterjedt módszer az un. VNUS technika alkalmazása, mely során nem fény energia van alkalmazva, hanem nagyfrekvenciás (hasonló elvű működés mint a mikrohullámú sütő) berendezéssel hozzák létre az érben a hőt. és ezt egy  elektródával közvetítik az érfalra.

Mindkét eljárás nagy százalékban sikeres a fő vénás törzs tartós lezárására.

Műtét előtt

Műtét előtt

Modern ambuláns visszérműtétek

Ambuláns visszér eltávolítás vágás nélkül

Ez a technika tovább finomítja a kis vágásos módszert. (mikrovaricektomia, microphlebectomia) Tűszúrásnyi pontokon keresztül történik a beteg erek eltávolítása, melynek köszönhetően, általában nem marad semmilyen nyoma az eltávolításnak. Műtét után rögtön járóképes és rövid időn belül otthonába távozhat a páciens. A beavatkozás  másnapján már zuhanyozás megengedett, víz érheti a pontszerű sebeket, nincs varratszedés okozta kellemetlenség. A  normál esetben a fásli hordás időszaka néhány naptól két hétig terjed. Amennyiben szükséges, lézeres kezeléssel kiegészítve, oldal és  teljes főtörzsi visszeresség  ambuláns műtéti megoldására alkalmas eljárás.

Beavatkozás előtti és utáni állapot. A nagyitásért kattintson a képekre.                                             
Tovább

Műtét után

Műtét után

Műtét közben

Lézeres kezelés kisfilm angol nyelven

További képek műtét előtt és után