vha
A hajszáleresség esetében is mindig fellelhető az erekben megnövekedett nyomás, de ennek pontos oka nem minden esetben állapítható meg. Gyakran látható visszeresség kísérő jelenségeként, de előfordul anélkül is. Főleg a nőket érinti. Ennek kapcsán szöveti gyengeség, a női hormon hatása is felmerül. Előfordul hegek mentén, ütés, véraláfutással járó folyamatok után. Forró zuhany, napozás, szaunázás  értágító hatása révén szóba jönne mint provokáló tényező, esetleg mint kiváltó ok, de a tapasztalatok alapján megállapítható, hogy kevés hatásuk van a hajszálerességre.
Speciális eset, amikor az arcon, ill. a mellkason jelenik meg hajszáleresség.  Ez részint öröklött faktorok részint belgyógyászati betegségek miatt alakul ki. Néha hegek mellett is feltűnnek kitágult hajszálerek.

A hajszáleresség oka
Alapvetően esztétikai probléma a hajszáleresség.  Amennyiben nagyobb átmérőjűvé válik, a fala megrepedhet, látványos vérzést okozhat. Elhanyagolt esetben főleg a boka körül barnás, lila foltosodást, esetleg bőr sebesedést is létre tud hozni. (ez  nem tévesztendő össze a lábszárfekéllyel)
A hajszáleresség okozta panaszok
Hajszálér Hajszáleresség
A hajszáleresség sok esetben komoly esztétikai panaszt okoz, mely miatt az érintett sokszor rejtegeti a lábát, nem tud kényelmes ruhában járni, kerüli az uszodákat, strandokat. Mivel orvosi problémát nem okoz, az orvosok sem tartják szükségesnek annak kezelését. Ugyanakkor bizonyos kivételektől eltekintve sokkal inkább jellemző rá mint a visszérre, hogy kiújul és lényegében folyamatos “karbantartást”, kezelést igényel. Ahogy az emberek kozmetikushoz járnak, ugyanúgy kell a hajszálereket is időről-időre rendbe tenni, elfogadni, hogy ez egy hajlam és nem kudarcként megélni, hogy újra kezeltetni kell azokat. Aki ezt el tudja fogadni, és a látványosabb hajszálereit  évről évre kezelteti, jó esztétikai eredményességre számíthat.  


A hajszálerességről általában
Hajszálér - kis billentyűk
Hajszálerekben látható kicsiny billentyűk
A képeken különböző tipusú  hajszáleresség látható.  A nagyításért kattintson a képre.
Tovább