Ultrahang vizsgálat

Az eszközös vizsgálatok  közül a legfontosabb, színes doppler ultrahang készülékkel történik (duplex-scan ultrahang készülék ). Ez a berendezés ötvözi a korábban külön-külön rendelkezésre álló eszközök alkalmazását, mint a doppleres és a képi ultrahang vizsgálatot. Így egy berendezéssel láthatjuk az erek elhelyezkedését, egymáshoz viszonyított kapcsolatukat, az éren belüli képleteket, elváltozásokat, trombózist.  A doppleres rész ( főleg a színes)  az érben lévő vér áramlását, annak irányát, a billentyű elégtelenség helyét is láthatóvá teszi.

Eszközös vizsgálatok

A szemrevételezés és tapintás során igen hasznos információkra tehet szert az orvos. Az egész alsó végtagot át kell nézni, ezért felgyűrt nadrág mellett korrekt vizsgálatot nem lehet végezni. Igy válik lehetővé a két láb összehasonlítása is. Nagyon gyakran a betegek csak a lábszárukon látható visszerességet veszik észre és a combon, lágyékhajlatban vagy ritkán e felett eredő igazi okok rejtve maradnak. Más esetben a laikus számára nem látható, de mégis alsó végtagi panaszt okozó visszeresség  áll a háttérben. Az alsó végtagi fájdalmakat a betegek nagyon gyakran a visszerességükre fogják.  A vizsgálat során kell kiderülnie annak is, hogy  ténylegesen mi okozza a panaszukat. Nem ritkán reumatikus, gerincízületi, ortopédiai stb. betegségek állnak a háttérben. Tapintással lehet megállapítani  a boka, ill. lábszár vizenyősségének mértékét, egyes területek nyomásérzékenységet, bőr és környezetének keményedését. Ma már az ultrahang vizsgálat mellett háttérbe szoruló, de mindenképpen említést érdemlő két  vizsgálati módszer  a Perthes és Trendelenburg próba. A Perthes-próba  a mélyvénás rendszer átjárhatóságának megítélésére, a Trendelenburg próba a felületes vénák billentyűelégtelenségének kimutatására alkalmas eljárás. Az eszköz nélküli és eszközös vizsgálatok határán helyezkedik el az erek ún. transilluminátoros vizsgálata, amikor a bőrt erős fénnyel átvilágítva előtűnnek a felszínes erek.

Eszköz nélküli vizsgálatok

A vizsgálat célja a visszeresség okának, forrásának kiderítése. További feladata a visszeresség súlyosságának megítélése, ill. annak eldöntése, hogy  szükség van-e kezelésre, és ha igen, milyen módszerrel. A vizsgálatnak mindenképpen része kell, hogy  legyen legalább egy orvos beteg találkozó. Visszerességet telefonon, e-mailben, képek alapján nem lehet korrekt módon megítélni. A vizsgálatnak mind a mai napig fontos része a kórelőzmény felvétele, a szemrevételezés és tapintás. Manapság a legfontosabb vizsgáló eljárás a színes doppleres ultrahang vizsgálat, mely igen sok információt tud nyújtani a keringés, az erek állapotáról. Súlyosabb esetben számos egyéb vizsgálatot elvégzése válhat szükségessé. A vizsgáló eszközök fejlődése révén egyre jobban láthatóak, és ezért megérthetők  azok a folyamatok amelyek a visszerességet okozzák.

A visszeresség vizsgálata

Tovább