vha

2. ábra

Visszerek

Mélyvéna

Perforáns vénák

A vénákban lévő billentyűk egyenirányító szerepet töltenek be. Feladatuk,  hogy a vér csak a szív felé tudjon a visszerekben haladni ill. az ülő és álló helyzetben a gravitáció okozta nyomás fokozódást szakaszolja. Így az egész érben lévő véroszlop súlya részekre oszlik, nem emelkedik a vénás vérnyomás egy bizonyos érték fölé. Ér billentyűket találunk a mélyvénákban, a felszínes erekben, ill. ezt a kettőt összekötő ún. perforáns erekben.

A visszérben lévő érbillentyűk számos ok miatt lehetnek elégtelen működésűek. Gyakran csak a felszínes visszerek billentyűi betegek, súlyosabb esetben a mélyvéna billentyűi is elégtelenül töltik be szerepüket. Általában a mélyvéna billentyű elégtelenség magával hozza a felszínes billentyűk elégtelen működését is, és ez súlyosabb visszér szövődményekhez is vezethet .

Több vizsgálat szerint a felszínes visszeresség leggyakrabban a perforáns visszerek billentyűinek elégtelenségére vezethető vissza.

Jól záródó véna billentyű
Részlegesen  záródó véna billentyű
Részlegesen visszahajló elégtelenül záródó véna billentyű
Aszimmetrikusan elégtelenül záródó véna billentyű
Teljesen visszahajló elégtelenül záródó véna billentyű
Hiányzó véna billentyű
A véna billentyű záró funkció elégtelenségének különböző fázisai
(Bal oldali képen sematikus ábrázolásban jobb oldalon ultrahang vizsgálati kép.)l
A véna billentyű szerepe, elégtelen működése
A zsebes vénabillentyűbe helyezett csipeszvég. Bal oldalon mellette a billentyű zseb párja.
A csipesz két szára
A visszér fala
A megnyitott visszér a benne látható zsebes billentyűvel
Ultrahang vizsgálat során látott véna billentyű képe.
Középkori metszet a bal lágyékhajlat területén elhelyezkedő véna billentyűkről.
A véna  billentyű  elégtelenség, és a visszeresség leggyakoribb helyei
A perforáns vénákról
A perforáns vénák a felszínes vénák felől a mélyvéna irányába vezetik a vért. Nevüket onnan kapták, hogy áttörik az izomzatot, az izompólyát és úgy vezetnek a felszín felől a mélybe. (2. ábra) Elégtelen működésük  vezető ok  a visszeresség, a lábszárfekély, de még a hajszáleresség kialakulásában is. Több száz ilyen perforáns létezik, de vannak külön kiemelt helyen elhelyezkedők, melyekből leggyakrabban kialakul a visszérbetegség. A fenti ábrán láthatók (1. ábra) a leggyakrabban visszérbetegséget okozó perforáns vénák. Föntről lefelé haladva szerzői nevek szerint: a combon Hunterian és Dodd, térdhajlatnál Boyd, lábszáron Cockett. perforánsok.
Bár nem hívjuk perforánsnak, de ahhoz hasonlóan  a lágyékhajlat területén a fő felületes vénás törzs  a mély-vénába torkollik, és így lényegében a felszínes és mélyvéna közti fő összeköttetést képezi. Itt általában egy vagy két billentyű (preterminális, terminális) helyezkedik el. Ezen billentyűk elégtelensége esetén a fő felületes véna mentén végig kialakul a visszeresség.
Hajszálerek
Felhám
Irha
Zsírszövet
Izom
1. ábra
Elülső ág
Hátsó ág
Bőr alatti külső
Járulékos belső
Mélyvénák
Kismedencei fővéna
Fő felületes vénás főtörzs
Véna billentyűk végig a mélyvénában
Véna billentyűk a perforáns vénákban
Véna billentyűk végig a felszínes vénákban
Rövid felületes vénás főtörzs
Cockett
Boyd
Dodd
Tovább

Hunterian

Fő felületes véna

Perforáns vénák