Krónikus vénás elégtelenség, lábszárfekély kialakulásának mechanizmusa animációs filmen (1. ábra) és klinikai képekben (2. ábra)

2. ábra
1. ábra

Felületes visszérgyulladás, mélyvénás gyulladás, tüdőembólia

A kitágult visszerekben ideálissá válik a helyzet az éren belüli véralvadáshoz a meglassúbbodott áramlás miatt. Önmagában ez  ill. még inkább, ha ehhez  más provokáló faktor is társul (meleg, a visszér környezetében zajló gyulladás, véralvadást fokozó örökletes betegségek, gyógyszerek stb.)  visszérgyulladáshoz  vezethet. Felületes visszérgyulladás kialakulását lényegében mindig visszeres betegeknél látjuk. Visszérgyulladás esetén heves fájdalom lép fel. bőrpírral, a visszér megkeményedésével. Ilyenkor lényegében trombózis zajlik, vagyis a vér éren belül megalvad. Súlyosabb esetben láz, hidegrázás is társulhat mindehhez. A lábra álláskor a fájdalom fokozódik, minden lépéskor a gyulladt terület megrengése kellemetlen a betegnek. A gyulladt terület és annak környéke, de néha az egész láb is megduzzadhat.

 


Krónikus vénás elégtelenség, lábszárfekély
A  súlyosabb fokú pangás esetében a boka és lábszár vizenyőn kívül bőrelváltozások is megjelennek. Ezek kezdetben vörös ekzematiform, viszketõ foltok. Későbbi fázisként  vagy minden előzmény nélkül a lábszáron barna foltok, elszíneződések jelennek meg, melyek mögött általában mikro-bevérzések mutathatók ki. Később a barnuláshoz  a  terület megkeményedése, sérülékenysége, kisebesedése szokott társulni. Ez már egyre több panaszt okoz. Végül nehezen gyógyuló, folyamatosan váladékozó lábszárfekély alakul ki. Ezt állandóan kötözni kell, amely  már a munkájának ellátásában is zavarhatja a beteget.
Mindezen folyamatokat, tünet együttest  idült  (krónikus) vénás elégtelenségnek (CV I) hívjuk. Súlyosságtól függően magába foglalhatja a boka, lábszár duzzanatát (oedema) az ekzematiform bőrjelenségeket (stasis dermatitis, dermatitis venosum) bőr-kötőszövet keményedést ( lipodermatosclerosis, induratio), bőr barnulást (haemosiderosis, hyperpigmentatio), lábszárfekélyt (ulcus cruris venosum). Krónikus vénás elégtelenség általában a mélyvéna, a perforáns vénák öröklött vagy  szerzett betegsége miatt alakul ki, de egyéb kötőszöveti  faktorok is szerepet játszhatnak. Gyakran tapasztalható, hogy a lábszárfekélyre való hajlam öröklődik.
*( C 5-6 )

A visszeresség okozta súlyos szövődmények, betegségek

Ez utóbbi esetben sokszor nehéz megítélni, hogy az alsó végtag duzzadása csak a felszínes gyulladás következménye, vagy  annak tovaterjedése kapcsán mélyvénás trombózis zajlik.  A mélyvénás trombózis legsúlyosabb szövődménye a véralvadék egy  darabjának leválása. Ez főleg tüdőembólia képében zajlik, de igen ritkán bizonyos szívbetegségek fennállása esetén agyi vagy  más szerv embóliáját  is okozhatja. Az embólia amennyiben kellően nagy, mindig igen súlyos, életveszélyes állapotot hoz létre. Mélyvénás trombózis felszínes visszeresség nélkül is kialakulhat bizonyos állapotok, megbetegedések esetén.  A mélyvénás trombózis számos alkalommal lényegében fájdalom nélkül alakul ki, és a betegnek csak a relatíve gyorsan kialakuló boka és lábszárdagadás okoz  panaszt. A mélyvénában a gyulladás folytán tönkrement  vénabillentyűk gyakori következménye a krónikus vénás elégtelenség.

 

 

Tovább