kezelés előtt

A hajszáleresség vizsgálata

A hajszáleresség kezelése

Kenőcsök, tabletták nem szüntetik meg a hajszálerességet. Sajnos olyan módszert sem tudunk, amelyik leállítaná a hajszálér képződést. Amennyiben visszeresség okozta vér pangás miatt alakulnak ki a hajszálerek, a visszerek megszüntetése sokat javíthat az állapoton. Ebben az esetben beszélhetünk oki kezelésről.  Az összes többi módszer csak tüneti, azaz nem szünteti meg a kiváltó okát, csak a megkezelt hajszálereket tünteti el vagy halványítja.

Többféle hajszáleresség van, ami nemcsak látványában, de kezelés módjában, kezelhetőségében is nagymértékben különbözik egymástól. Ennek tükrében érdemes a kezelést is megválasztani.

A leggyakoribb kezelési módszer az ún. injekciós módszer, vagy scleroterápia, melyet nem habosított és habosított módon is lehet alkalmazni.  Az esetek jelentős többségében segíteni tud a hajszálerességben szenvedőknek. Egyedüli hátránya az esetlegesen, ritkán előforduló pigmentáció fellépése a kezelt erek nyomvonalán, mely általában rövidebb-hosszabb idő alatt (akár egy év vagy annál több idő is lehet) felszívódik.

A többi kezelés közös jellemzője, hogy valamilyen hő károsítással zárja el az ereket. (Lézer, Flashlight,  mikrohullám, esetleg fagyasztás) Általában elmondható, hogy ezek a módszerek csak a vékonyabb hajszálerekre alkalmazhatók úgy, hogy látványosabb, maradandó nyomokat ne hagyjanak. Itt is előfordulhat  a kezelt területen arra hajlamos bőrnél pigmentálódás, kisebb pontszerű fehér heg képződés. További hátrányuk, hogy általában érzéstelenítés nélkül használják és így elég kellemetlen, fájdalmas tud lenni a kezelés, amitől a bőrhöz fújt hideg levegő sem nyújt kellő védelmet.

A hajszálereket általában megtekintéssel már be lehet azonosítani. Ugyanakkor a nem szakavatott szem könnyen összetévesztheti főleg a bokatájon sűrűn elhelyezkedő hajszálereket a krónikus vénás elégtelenségre jellemző barnás vörös bőrelváltozásokkal. Természetesen a két állapot együtt is megjelenhet. Fontos ezeknek orvosi elkülönítése. A bőr átvilágításával a hajszáleresség visszér kapcsolatát lehet felderíteni. Infravörös kamera és projektor ötvözésével szintén a rejtettebb összefüggéseket, a hajszál és retikuláris ereket lehet jobban láthatóvá tenni. Ultrahang vizsgálat általában nem jön szóba a hajszálereknél, de azok alatt lévő és azokat létrehozó visszerek kimutatására alkalmas lehet.

Hajszálér vizsgálat bőr átvilágításával Hajszálér a kezelés előtt Hajszálér vizsgálat - erek
Külömböző típusú hajszálérek kezelés előtti és utáni állapota. A nagyításért kattintson a képekre.                                             
Hajszálér kezelés - 2 hetes állapot Hajszálér kezelés - hat hetes állapotHajszálér - a kezelés második hete Hajszálér kezelés hatodik hete Hajszálér a kezelés megkezdése előtt Hajszálér - kezelés előtti állapot közelről Hajszálér a kezelés után, közelről Hajszálér a kezelés előtt Hajszálér, a kezelés 4. hetében

 2 hetes állapot

 6 hetes állapot

6 hetes állapot

2 hetes állapot

kezelés előtt

kezelés előtt közelről

kezelés után közelről

kezelés előtt

4 hetes állapot